NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ŘECKÉ SENO.
Trigonella foenum-graecum, pískavice řecké seno

Popis.
Jednoletá až 50 cm vysoká bylina. Má vřetenovitý kořen a jednoduchou, přímou, málo větvenou lodyhu s trojčetnými listy. Lístky jsoji opakvejčité až podlouhle ko-pinaté. Květy vyrůstají po jednom nebo po dvou v úžlabích listů a mají žlutobílou korunu. Plodem je šavlovitý, dlouze zobanitý, až 10 cm dlouhý lusk s 10 - 20 semeny. Bylina silně charakteristicky páchne. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Je domácí v Americe. Planě se vyskytuje jen ve Středozemí. Dnes se ve všech zemích pěstuje, zejména jako picni rostlina.

Užívaná část.
Semeno (Semen foenugraeci).

Sběr a úprava.
Snopky rostliny se nechají zaschnout a semeno se získává v době zralosti lusků výmlatem. Potom se nechá v tenkých vrstvách dosušit. Droga má silný typický pach. Při žvýkání rychle slizovatí a má hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje průměrně 20 - 30 % slizových látek, bílkoviny, tuk, silici, saponin, trigonellin, flavonový gly-kosid, mnoho organicky vázaného fosforu, železa a cholin.
Posilující účinek drogy podmiňuje vysoký obsah bílkovin, tuku a slizu, zesílený předpůsobením saponinu a chuť povzbuzujících hořčin. Působí příznivě na žaludeční a střevní činnost a na celkovou výměnu látkovou. Podporuje odkašlávání. Zevně obsahové látky překrvují kůži a urychlují hojení ran. Byl prokázán příznivý vliv na snižování cukru v krvi. Dosud však glykokininy nebyly ze semene izolovány. Droga také mírně snižuje krevní tlak.

Užití.
Vnitřně jako roborans a expektorans v prášku (3krát denně kávovou lžičku práškovaného semene se zavařeninou) jako sílící prostředek při celkové slabosti a v rekonvalescenci. V macerátu se může užívat proti kašli. Zevně se používá semeno rozvařené v kaši v teplých obkladech jako hyperemizující prostředek, který mírní bolesti při zánětech kloubů a artrózách.

Poznámka.
Droga se užívá k aromatizaci sýrů. Vzácně se u nás pěstuje pískavice modrá (Trigonella coerulea Ser.).